door MARIËTTE CELLARIUS.

Gepubliceerd in: Tubantia 06-07-20

Wierden: Vereniging ’t Höfke Wierden is op zoek naar een andere plek voor de bouw van een ‘woonhof’ met levensloopbestendige woningen. De beoogde kavel in de bossen tussen de villa’s aan de Woestendijk 2 en Weusteweg is verkocht. De woonvoorziening is bedoeld voor ouderen die kleiner willen wonen, met een optie voor zorg.

Mede-initiatiefnemer Heino Denneman vertelt dat de locatie die de groep op het oog had in Wierden-Noord wegens omstandigheden niet is doorgegaan. “Wegens het overlijden van de eigenaar die daar woonde, is de grond niet aan ons verkocht. Hij wilde het ons gunnen maar er was een beter bod. Dat was een enorme tegenvaller, want we stonden op het punt een principeverzoek in te dienen bij de gemeente. Er hadden al 50 mensen ingetekend.”

Locaties op het oog.

De kerngroep met behalve Heino Denneman ook Anneke Doornbos en Jan Buijse, besloot door te gaan en er werd een vereniging opgericht: ’t Höfke. “We hebben een aantal locaties op het oog”, vertelt Denneman. “We zijn in gesprek met de gemeente over een plek in Zuidbroek. Het Zenderink is ookeen optie en een stuk onbebouwde grond aan de Marke. Daar zou Aveleijn jaren geleden gaan bouwen, maar dat ging niet door.”

Hoeveel woningen er komen, hangt af van de grootte van de locatie, maar belangstelling is er genoeg, zegt Denneman. “Het gaat om levensloopbestendige woningen voor ouderen, maar misschien worden ook jongeren er bij betrokken. Het worden geen zorgappartementen, maar de woningen worden wel aangepast gebouwd. We hopen voor elkaar te krijgen dat er een optie voor bepaalde zorg aan huis is. We zijn een groep gelijkgestemde mensen die op zoek is naar noaberschap. We merken dat daar in Wierden veel behoefte aan is.”

Bewoonster in spe Anneke Doornbos noemt het sociale aspect van dit project ook belangrijk. “Je gaat er om met mensen van diverse pluimage. Je ziet naar elkaar om. Dat kan veel woonplezier opleveren.”

Omarmd

In het gemeentehuis werd het project meteen omarmd,al hield de verantwoordelijke wethouder een slag om de arm vanwege het al dan niet beschikbare wooncontingent. De gemeente kwam destijds wel met een verlangen op de proppen. In het gebouw zou prima een zogenaamd Huis van de Wijk passen, een onderdak voor allerlei activiteiten.

Gemeenschapsruimte

“Dat ligt nu wel wat anders, omdat we naar een andere locatie gaan”, zegt Denneman. “We willen in elk geval wel een gemeenschapsruimte. Ik weet nog niet of er ruimte genoeg is voor activiteiten van wijkbewoners. Dat weten we pas wanneer we een goede locatie hebben gevonden.”

Hoeveel woningen er komen, hangt af van de grootte van de locatie, maar belangstelling is er genoeg, zegt Denneman. “Het gaat om levensloopbestendige woningen voor ouderen, maar misschien worden ook jongeren er bij betrokken. Het worden geen zorgappartementen, maar de woningen worden wel aangepast gebouwd. We hopen voor elkaar te krijgen dat er een optie voor bepaalde zorg aan huis is. We zijn een groep gelijkgestemde mensen die op zoek is naar noaberschap. We merken dat daar in Wierden veel behoefte aan is.”Bewoonster in spe Anneke Doornbos noemt het sociale aspect van dit project ook belangrijk. “Je gaat er om met mensen van diverse pluimage. Je ziet naar elkaar om. Dat kan veel woonplezier opleveren.”In het gemeentehuis werd het project meteen omarmd,al hield de verantwoordelijke wethouder een slag om de arm vanwege het al dan niet beschikbare wooncontingent. De gemeente kwam destijds wel met een verlangen op de proppen. In het gebouw zou prima een zogenaamd Huis van de Wijk passen, een onderdak voor allerlei activiteiten. “Dat ligt nu wel wat anders, omdat we naar een andere locatie gaan”, zegt Denneman. “We willen in elk geval wel een gemeenschapsruimte. Ik weet nog niet of er ruimte genoeg is voor activiteiten van wijkbewoners. Dat weten we pas wanneer we een goede locatie hebben gevonden.”