wo 25 jan, 09:38 De Wiezer

WIERDEN – Hoe mooi zou het zijn voor jongeren, starters op de woningmarkt, om een eigen stekje te hebben. Een huisje waar je je eigen leven kan opbouwen, zelfstandig en niet onder moeders paraplu. De negentienjarige Mascha Drogt denkt in kansen en mogelijkheden, ze wil namelijk in Wierden voorwaarden creëren zodat er tiny houses gebouwd kunnen worden. Niet eens zozeer voor zichzelf, misschien wel over een paar jaar, maar op zo kort mogelijke termijn wel voor jongeren die een eigen plekje willen. Om die doelgroep te bereiken, organiseerde Mascha afgelopen zondag een wandeling vanaf het clubgebouw van Juventa richting recreatiepark Het Lageveld met als doel om ideeën uit te wisselen en gelijkgestemden te ontmoeten.

Mascha woont nog bij haar ouders in de Wierdense wijk de Weuste, maar het plan om ooit buitenaf te wonen leeft al vele jaren bij haar. “Vroeger speelde ik al graag veel buiten, bouwde ik hutten en zo”, vertelt ze tijdens de wandeling. Nu ze haar opleiding bouwkunde volgt, wil ze die wens uiteindelijk meer handen en voeten geven. “Wonen voor jongeren is haast onbetaalbaar geworden. Ik heb al meerdere initiatieven in Twente gezien om kleinschalig wonen mogelijk te maken, maar vaak stranden die ideeën. Tiny Housing Twente bijvoorbeeld bestaat niet meer. In Hengelo waren op het terrein van de oudere brouwerij wat tiny houses, maar deze moesten weer op zoek naar een andere plek. Ik zou het mooi vinden dat er een vaste locatie in de gemeente Wierden komt, waar kleine (mobiele) huisjes geplaatst kunnen worden.”

De jonge Wierdense beseft ook dat het een weg van de lange adem zal zijn. Daarom zoekt ze nu gelijkgestemden, mensen die (op termijn) klein willen gaan wonen. Behalve jongeren zijn er ook meerdere volwassenen op haar oproep afgekomen. Onder hen leeft de behoefte om op termijn kleiner te gaan wonen, zodra de kinderen het huis uit zijn. Ook blijkt de reden voor een tiny house meerledig. De één kiest voor een klein huis dat bovendien zo duurzaam mogelijk moet zijn en bovendien ook zelfvoorzienend, de ander wil vooral zo snel mogelijk op zichzelf wonen.

Bos van Tilanus

Een van de deelnemers aan de wandeling is Hylke Brouwer. Hij woont samen met zijn vrouw al in een soort stacaravan op het landgoed van zijn moeder en grootouders: het vermaarde bos van bos van Tilanus aan de Haarboersweg in Hoge Hexel. Hylke leidt de groep naar het terrein waar hij al wat plannen voor heeft. “Op de plek waar we een mooie waterpoel hebben aangelegd zie ik mogelijkheden. Het is een prachtige locatie om een aantal tiny houses te plaatsen. Mits de gemeente akkoord gaat natuurlijk. De bestemming van de grond moet nog gewijzigd worden. Het zou mooi zijn om met gelijkgestemden daar een kleine woongroep te hebben, met een eigen groentetuin enzo. Het plan bevindt zich nog in de verkennende fase, dus het kan nog alle kanten op hoor…”

Tussenstap

Suzan Hopster loopt ook mee en luistert naar het verhaal van Hylke. Het kleinschalig wonen hoeft wat haar betreft niet in een groepje. De 26-jarige Wierdense woont nog bij haar ouders op de boerderij, net buiten de dorpskern. Ze wil echter maar al te graag een plek voor haarzelf. “Ik zoek iets op het platteland, waar ik ook mijn pony’s ruimte kan bieden. Maar dat is niet te betalen als je alleen bent. Daarom ga ik voor nu een tiny house bij mijn ouders op het erf realiseren.” De schetsen en maquettes zijn klaar, het wordt een huisje van acht bij drie meter en een dikke drie meter in hoogte. “Ik ben 1,89 meter en heb dus graag wat hoogte om goed te kunnen staan”, zegt ze lachend. Vrees voor claustrofobie verwacht ze niet. “ Ik heb niet veel ruimte nodig, ben toch veel buiten. En bovendien, ik zie het huisje als een tussenstap, zodat ik over een jaar of drie alsnog een reguliere woning kan kopen als ik even gespaard heb.”

Voor wie de wandeling gemist heeft, maar alsnog in contact wil treden met de initiatiefnemers kan meer informatie vinden op Instagram (kleinhuis.wierden) of mail naar kleinhuis.wierden@gmail.com